
İntihal Politikası
İntihal politikası, bir kurumun veya organizasyonun etik prensipler çerçevesinde oluşturduğu kurallar ve yönergeleri içerir. Genellikle bu politika, bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve yayınevleri tarafından benimsenir.
İntihalin yaygın tanımı; başkalarına ait eserleri veya fikirleri izin almadan ve uygun şekilde atıf yapmadan kullanmaktır. İntihal politikaları, bilimsel dürüstlüğü sağlamak, araştırma mahremiyetini korumak ve yaratıcı fikirleri teşvik etmek açısından önemli rol oynar.
ChronAfrica; bir çalışmada geçen ifadenin yada ifadelerin hiç bir değişikliğe uğramaksızın doğrudan bir yazar yada yazarlar tarafından kendi özgün ifadeleri olarak kullanılmasını tam intihal olarak kabul eder. Ayrıca ChronAfrica; birden fazla bilimsel çalışmadaki ifadelerin değiştirilerek atıf vermeksizin kullanımını kısmi intihal olarak kabul etmektedir. Yazar/yazarların daha önce yapmış oldukları çalışmaları kendilerine atıf yapmaksızın yeniden kullanması kendine intihal olarak değerledirilmektedir.
Alıntı yapma kuralları dergimizin yazım kurallarında bulunmaktadır. Bkz. https://www.chronafrica.com/yaz%C4%B1m-kurallar%C4%B1
ChronAfrica, APA Stili 7.Sürüm metin içi atıf ve kaynakça sistemini titizlikle uygulamaktadır.
ChronAfrica dergisine gönderilen makaleler, Turnitin benzerlik programına alınarak incelenmektedir. Benzerlik oranı %20'nin üzerinde olan makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır. Editoryal ofis makalelerin benzerlik raporlarını titizlikle incelemektedir.
İntihal yaptığı tespit edilen makaleler için aşağıdaki süreçler takip edilecektir.
- Makale, dergi sitesinden kaldırılacak, tam sayı metninden çıkarılacaktır. Buna ilaveten makaleye ait tüm veriler web sitesi üzerinden silincektir.
- Yazar/yazarların dergi üyelikleri sonlandırılacak ve 2 yıl süreliğine bu yazar/yazarların çalışmaları yayınlanmayacaktır.
- İntihal yaptığı belirlenen yazar/yazarların intihal raporları çalıştığı kurumlara gönderilecektir.
ChronAfrica’da yayınlanan makalelerde yapılan etik ihlallerden ve bunların sonucunda doğan hukkuki müeyyidelerden yazarlar sorumludur.